Den åtalade 18-åringen erkänner att han dödat de två lärarna på Latinskolan i Malmö i mars. Men under rättegångsstarten är hans blick mest riktad mot bordet framför honom.

Den åtalade 18-åringen erkänner morden. Under förhandlingen tittar han mest ner i bordet.
Den åtalade 18-åringen erkänner morden. Under förhandlingen tittar han mest ner i bordet. Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Den åtalade 18-åringen andas tungt, rättar till luggen och tittar ned i bordet. Rör hela tiden på händerna. Knyter dem, masserar handflatorna mot varandra.

Rättegången inleds med att åtalspunkterna läses upp. 18-åringen erkänner båda morden. Han godkänner även via sin advokat de begärda skadestånden.

Enligt försvarsadvokaten Anders Elison sade 18-åringen, innan de gick in i säkerhetssalen, att ”han inte kunde förstå hur det blivit så här” och att han ville framföra ett ”innerligt förlåt”.

Därefter går åklagare Johanna Liljeblad igenom åtalet.

– NN (den åtalade) hade bestämt sig för att döda någon och hade tagit med sig två knivar och en yxa till skolan, säger åklagare Johanna Liljeblad.

Hon beskriver hur 18-åringen surfat och sökt på skolattacker för att ”få negativ energi”. Tre raderade filmer har även hittats i mobilen där han ska förklarat sina motiv.

Under genomgången fortsätter den åtalade att mestadels titta ner i bordet. Han tittar inte på de bilder som visas, och när själva mordplatsen visas på bild grimaserar han.

Åklagaren spelar också upp det SOS-samtal som 18-åringen själv ringde. I samtalet är han mycket detaljerad kring vad han gjort.

Åklagaren begärde under förhandlingsstarten att dörrarna skulle stängas för åhörare, men efter en kort överläggning beslutade rättens ordförande att rättegången ska vara öppen.

Vid halv tolv tog rätten paus. Efter lunch kommer övervakningsfilmer att visas, och då får åhörare och press inte delta.

Inne i salen ryms drygt 20 åhörare och rättssalen och åhörare är avskilda av en glasvägg.

Rättegången ska pågå under totalt fyra dagar, den här veckan och nästa.

Källa: Svd